Οινικό Μάρκετινγκ

Το οινικό μάρκετινγκ ή αλλιώς το μάρκετινγκ για οινοποιείο είναι μια από τις αγαπημένες μας ασχολίες. Στη χώρα μας, μια χώρα με αγάπη προς τον οίνο, καταφέραμε να μας εμπιστευτούν γνωστά brands για την προώθηση του οινοποιείου τους.

Οινικό Μάρκετινγκ

Τι σημαίνει για εμάς το οινικό μάρκετινγκ;

Στον τομέα του μάρκετινγκ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να στήσεις πετυχημένες καμπάνιες πρέπει να έχεις να διηγηθείς όμορφες-αληθινές ιστορίες. Τα ελληνικά οινοποιία έχουν μπόλικες από αυτές καθώς πέρα από την ιστορικούς δεσμούς μας με την οινοποίηση έχουμε και επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό μεράκι για το επάγγελμα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρούμε ότι πέραν της πετυχημένης ανοδικής πορείας που χαράζουν τα οινοποιία μας στην εγχώρια αγορά, έχουν αρχίσει να κοιτάζουν και πέρα από τα σύνορα μας. Γεγονός που μας κάνει βαθιά χαρούμενους καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ελληνικοί οίνοι κατά το πλείστον είναι αυτό που λέμε value for money.

Αλλά όπως μας διδάσκει η ιστορία δεν αρκεί μόνο αυτό…Το να παράγεις ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα οικονομικό προϊόν δεν παύει να θέλει και το σωστό μείγμα μάρκετινγκ. Σίγουρα λοιπόν όλα ξεκινάνε από την πρώτη ύλη αλλά ο πελάτης στο ράφι, μας επιλέγει για αυτό; Η απάντηση είναι όχι.

Ο νέος-δυνητικός πελάτης που δεν είναι γνωστής του αντικειμένου, στο ράφι επιλέγει με την εξής σειρά:

  1. Αναγνωρισιμότητα του Brand μας
  2. Τιμή
  3. Ετικέτα

Όταν μιλάμε για οινικό μάρκετινγκ λοιπόν καλό είναι να μιλάμε με νούμερα και όχι με προσωπικές εκτιμήσεις. Για αυτόν το λόγο το μάρκετινγκ του οινοποιείου χρειάζεται τρία βασικά βήματα προτού επιλέξουμε με τι ετικέτα θα προβληθούμε ανάμεσα στα δεκάδες brand και τις εκατοντάδες ετικέτες που δεσπόζουν στο ράφι του market ή της κάβας.

Τα βήματα για το σωστό οινικό μάρκετινγκ

Βήμα 1 – Ιστοσελίδα Οινοποιείου

ιστοσελίδα οινοποιείου

Όσον αφορά  την ιστοσελίδα  πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν το ίδιο το οινοποιείο μας. Με λίγα λόγια όπως θα έρθει ένας επισκέπτης για οινοτουρισμό στο χώρο μας και εμείς θα φροντίσουμε να του δώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα τόσο για την σύσταση των οίνων, την διαδικασία παραγωγής τους, το food and wine και τις εγκαταστάσεις μας, με τον ίδιο τρόπο  πρέπει να του παρέχουμε και αυτήν την εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Φυσικά να τηρούμε όλες τις τεχνικές προδιαγραφές τόσο στο UI,UX αλλά και ως προς το SEO.

Βήμα 2 – Προώθηση Οινοποιείου

social media οινοποιείου

Ως προς τα κανάλια μας στα social media τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, καθώς ένα σύγχρονο οινοποιείο οφείλει να ενημερώνει τους οινόφιλους με όλη τη διαδικασία αυτού που λέμε «απο το χωράφι στο ράφι». Με έξυπνο και επαγγελματικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, copyright κ.α) καθώς και με στοχευμένες χορηγούμενες καμπάνιες για τις δράσεις του (πχ πακέτα οινοτουρισμού, νέες ετικέτες κ.α). Στόχος μας, η σελίδα μας στο Instagram να ξεπεράσει τους 8.000 followers που είναι ένα μέτρο σύγκρισης για μπούμε στις πετυχημένες σελίδες οινοποιιών της χώρας (Εννοείτε με αληθινούς και δραστήριους followers). Φυσικά υπάρχουν και αλλά διαφημιστικά κανάλια και τρόποι προβολής για ένα σωστό οινικό μάρκετινγκ που θα χαρούμε να συζητήσουμε αλλά καλό είναι να ξεκινάμε βήμα βήμα.

Βήμα 3 – Σχεδιασμός Ετικέτας

ετικέτα κρασιού

Τα περισσότερα οινοποιεία της χώρας σε έναν μεγάλο βαθμό επιλέγουν τις ετικέτες τους σε σχέση με το προσωπικό αισθητικό κριτήριο του υπευθύνου που έχει αναλάβει αυτή την δουλειά. Στις μέρες μας όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Ξεκινάμε από το που βλέπει κάποιος την ετικέτα μας, σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πελάτης πλέον διαλέγει ετικέτες όχι μόνο από το ράφι αλλά και από το Διαδίκτυο. Αυτό το γεγονός οι σχεδιαστές το γνωρίζουμε καλά. Γι’ αυτόν τον λόγο πάντα ψάχνουμε να σχεδιάζουμε ετικέτα που να είναι ελκυστικές ακόμα από την οθόνη μιας κινητής συσκευής.

Επίσης, οι ετικέτες μας πρέπει να είναι μοναδικές, διαχρονικές και ευδιάκριτες ως προς την ιδέα που κρύβουν. Γι’ αυτόν το λόγο το μείγμα των marketeer με τους designer της Rooftop, μας καθιστά αρκετά πρωτοπόρους και αποτελεσματικούς ως προς την αναγνωρισιμότητα και την απόδοση του οινικού μάρκετινγκ.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω τα οινοποιεία είναι από τα αγαπημένα μας project γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε δημιουργικοί και περήφανοι για τη δουλειά μας.